Gambar pinjam dari blog Duniaku |
Resepi Kuih Dahlia
250gm Butter/Marjerin
150gm Gula icing (Ash kurangkan guna dalam 120gm je)
250gm Tepung Gandum
125gm Tepung Jagung
125gm Tepung Kastad
3 biji kuning telur (seeloknya gred A)
1sk esen Vanila
Secubit garam
Ceri/Chocolate chip/Gula manik/Coklat rice sebagai hiasan
Cara membuatnya:
1) Panaskan oven 160C
2) Ayak tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad, ketepikan sebentar.
3) Pukul butter/marjerin bersama gula icing sehingga warna agak pucat/kembang
4) Masukkan kuning telur dan esen vanila, serta garam, gaul sekata.
5) Masukkan tepung yang sudah di ayak, sedikit demi sedikit, uli menjadi doh lembut, agak-agak tak melekat kat tangan. (Jangan terlampau kering ye dohnya nanti susah nak picit dalam acuan)
6) Picitkan bentuk bunga di atas talam pembakar yang sudah di gris dengan butter supaya senang nak di tanggalkan nanti.
7) Hiaskan dengan bahan hiasan yang diminati, dan bakar selama 10-15minit atau sehingga kuih masak.
Simpan didalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
Note: ash tak sempat nak snap picture, insyaallah malam ni ash akan snap picture buat tatapan anda. Buat masa ni pinjam dulu picture dari google.
Thanks for Viewing!!!
No comments:
Post a Comment