Tuesday, May 29, 2012

Resepi: Laksa Utara (Kedah)

Kali ni resepi yang ash nak share adalah resepi Laksa Utara or Laksa Kedah. Ini adalah projek ari ahad lepas bersama seorang kawan office ash, Cik Akma. Kebetulan En Hubby tiada di rumah and akan pulang malam itu so ash nak buat surprise la tuk suami kesayangan sebab En Hubby pernah request laksa. Tapi ash belom pernah masak laksa. So ash minta la Cik Akma ajarkan.

Rupa-rupanye senang je nak buat Laksa Utara ni. Main campak je. huhu...Jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya. Ash buat ni dekat sekuali besar juga la.


Bahan-bahan:
1 paket laksa kering/basah (terpulang) - rebus sehingga kembang
1 kilo ikan kembung (boleh guna sardin) - ash guna semua mmg pekat
3 kuntum bunga kantan (terpulang)
1 genggam daun kesum (terpulang)
6 keping asam keping (terpulang)

Sekuali beb!!
Bahan kisar:
Cili kering (ikut kepedasan yang dingini)
Sebiji bawang besar
Belacan (besar ibu jari) - boleh kurangkan/tambahkan


Bahan tambahan:
Timun
Salad
Bawang
Telur rebus
Cili padi/api
Limau nipis

Cara-cara:
1) Bersihkan ikan kembong/sardin dan buang kepala. (bagi yang suke tak payah buang k)
2) Rebus ikan dalam periuk dengan air, asam keping dan sedikit garam.
3) Apabila ikan sudah masak, asingkan dari air rebusan dan sejukkan.
4) Air rebusan tadi dididihkan semula, masukkan bahan kisar. Biarkan sehingga mendidih untuk masakkan sikit cili tuh.
5) Masukkan bunga kantan (dihiris/dibelah 4) dan daun kesum. Biarkan seketika.
6) Ikan yang sudah sejuk tadi, di blender sehingga hancur dengan sedikit air. (ash tak guna tulangnye)
7) Tuangkan ke dalam rebusan tadi. Didihkan sehingga pekat sedikit. Rasa la garamnya. Letak sedikit ajinomoto.

Ade macam yang kat kedai tak??
8) Sajikan waktu masih panas.

Selamat Mencuba!!!


2 comments:

  1. bleh tanya
    klow tukar cili kering ngan cili boh bleh?
    sbb mls nk buang biji cili kering sebenrnya.sekian

    ReplyDelete