Tuesday, May 29, 2012

Resepi: Laksa Utara (Kedah)

Kali ni resepi yang ash nak share adalah resepi Laksa Utara or Laksa Kedah. Ini adalah projek ari ahad lepas bersama seorang kawan office ash, Cik Akma. Kebetulan En Hubby tiada di rumah and akan pulang malam itu so ash nak buat surprise la tuk suami kesayangan sebab En Hubby pernah request laksa. Tapi ash belom pernah masak laksa. So ash minta la Cik Akma ajarkan.

Rupa-rupanye senang je nak buat Laksa Utara ni. Main campak je. huhu...Jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya. Ash buat ni dekat sekuali besar juga la.


Bahan-bahan:
1 paket laksa kering/basah (terpulang) - rebus sehingga kembang
1 kilo ikan kembung (boleh guna sardin) - ash guna semua mmg pekat
3 kuntum bunga kantan (terpulang)
1 genggam daun kesum (terpulang)
6 keping asam keping (terpulang)

Sekuali beb!!
Bahan kisar:
Cili kering (ikut kepedasan yang dingini)
Sebiji bawang besar
Belacan (besar ibu jari) - boleh kurangkan/tambahkan


Bahan tambahan:
Timun
Salad
Bawang
Telur rebus
Cili padi/api
Limau nipis

Cara-cara:
1) Bersihkan ikan kembong/sardin dan buang kepala. (bagi yang suke tak payah buang k)
2) Rebus ikan dalam periuk dengan air, asam keping dan sedikit garam.
3) Apabila ikan sudah masak, asingkan dari air rebusan dan sejukkan.
4) Air rebusan tadi dididihkan semula, masukkan bahan kisar. Biarkan sehingga mendidih untuk masakkan sikit cili tuh.
5) Masukkan bunga kantan (dihiris/dibelah 4) dan daun kesum. Biarkan seketika.
6) Ikan yang sudah sejuk tadi, di blender sehingga hancur dengan sedikit air. (ash tak guna tulangnye)
7) Tuangkan ke dalam rebusan tadi. Didihkan sehingga pekat sedikit. Rasa la garamnya. Letak sedikit ajinomoto.

Ade macam yang kat kedai tak??
8) Sajikan waktu masih panas.

Selamat Mencuba!!!


Monday, May 28, 2012

Resepi: Pasta Seefood Goreng

Hai semua, tetibe je ash teringin nak makan Pasta Goreng. Ash mmg hantu pasta and pastry. So arini ash nak share resepi ash yg korang bleh try lepas ni k.

Resepi : Pasta Seefood Goreng
Bahan-bahan:

 1. Pasta Italian Rigatoni (selalu ash guna Spaghetti or Angle Hair or Spiral)

 2. Sayuran - kubis, lobak merah dan tomato (terpulang pada masing-masing)

 3. Bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk (or blend dengan cili kering k)

 4. Cili kering (ash malas nak blend so gune packet je)

5. Seafood - sotong dan udang (boleh guna yang bebola or stick k)

6. Gabungan sos tiram, cili dan kicap

Cara-cara:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk/kisar beserta3 cili sehingga pecah minyak. Pastikan betul-betul masak k nanti sakit perut.
2) Masukkan seafood dan gaulkan sebentar. Masukkan pula sos cili dan sos tiram. Kalau nak masam sikit lagi masukkan sos tomato k.
3) Bila dah masak seafood kita, masukkan pula sayuran serta garam dan kicap. Boleh letak aginomoto tapi ash tak pakai.
4) Akhir sekali masukkan pasta yang telah direbus. Gaul sebati dan rasa la kemasinannye klo kurang masin tambah lagi kicap k.

Tada siap dah Pasta Seefood Goreng kita. Senang je. Macam mee goreng juga. Tapi gunakan pasta. Kalau Spaghetti or Angel Hair lagi sedap.....Satu mangkuk ash sorang je. huhu

Selamat mencuba!!!

Friday, May 25, 2012

Mood Swing...tak semestinye period kay...

Wahhh...dalam dua hari ni ash nak marah je.. mcm semalam la...bila ash sampai rumah je nampak En Hubby duk main facebook ash dah rasa mcm nak mengamuk je...trus hilang mood..padahal sebelum tuh kami dah berjanji nak keluar jalan-jalan ke Mid Valley.

Ash punye la speed dari office trus balik rumah nak kejar masa supaya boleh ke Mid, tup tup tengok En Hubby duk sedap online kan...dah la ash mmg kuat cemburu...ape tak nye bile ash usha En Hubby mcm tak menentu macam buat salah je...haa chat ngn ppuan la tuh!!! urrggghhhhhh

Masa time bersiap tuh mmg ash sakit hati sgt...En Hubby pun perasan yang ash tgh xde mood...En Hubby pujuk-pujuk la ash...Tapi entah kenapa ash mmg lgsg tak termakan pujuk tuh...still agi marah... tapi ash xde la lepaskan pada En Hubby...ash diam je...

Source : Google
 Kitorang tak jadi pun ke Mid sebab dh lewat...kitorang ke DownTown Setapak. Pakai GPS hp En Hubby.. Sepanjang jalan tuh pun ash xde mood...de juga la bertengkar tentang jalan. Dah sampai DownTown pun nak makan/beli barang pun bergaduh juga lagi...Ape yg En Hubby cite dekat ash pun lgsg ash xpedulikan...layan-layan mcm tuh je...Apetah lagi time balik, bergaduh juga lagi jalan nak keluar ikut mana...

Tapi ash msih lagi dapat kawal keadaan...bila tegang je ash slowdown...So pertengkaran tuh xde la berpanjangan...biase la time mood swing mcm tu la...kalau xde yg mengalah habislah...mcm2 boleh berlaku...Time balik kitorang ok je...Xde pun masam-masam muka...Esoknye En Hubby kne ke Ipoh, outstation...huk huk huk...

Pokok pangkalnye disini...mood swing ni boleh dtg bila-bila je...tak menentu...semuanye disebabkan something wrong with our body...perembesan hormon terlebih/terkurang ke, masalah penghadaman tak betul ke....bukan hanya disebabkan time period je ok...yang peting pndai kawal emosi...and of course jagalah pemakanan kite...kesihatan dalaman sangat penting bagi personaliti luaran kite..


Note:// so mesti de something wrong with my body la ni...??? aiyooo...


Thanks for Viewing!!!

Thursday, May 24, 2012

Hot: Facebook punca penceraian???

Ash tak sure la ramai yang dah tau kot tentang ni. Tapi ash still nak luahkan juga. Sebab dulu masa bercinta dengan En Hubby, kitorang pernah bergaduh tentang Facebook or Muka Buku.

Semua sebab ex lama la...hmm mls nk diingat lagi sebab perit...kitorang hampir clash...and ash pergi juga pujuk En Hubby, alhamdulillah die jodoh ash. Kami terselamat. Sekarang dah mula balik.

Newly Wed Couple
 Selepas lagu Cinta Muka Buku, Najwa Latif meletus ash dapat rasakan impaknye mmg kuat dalam dunia industri muzik kita. Ape tak nye rata-rata lagu baru mesti akan ade word "Facebook/Muka Buku". Contoh:
 1. Untuk Dia -Najwa ft Sleeq
 2. Jangan Ganggu Pacarku - Aliff Aziz
 3. Aku Ditipu Lagi - Data
 4. My Facebook - Gigi
 5. Teman Facebook - Feel Honey

Dan lain-lain....cuba la korang google....huhu
 
Sejak ash belikan En Hubby Samsung Galaxy Y (gantikan hp En Hubby yg msuk mesin basuh), En Hubby dah pandai nak surf internet. Boleh dikatakan sepanjang masa dengan internet. YouTube and Facebook adalah kegemaranya. Ash jd risau. Tapi ash sedar ash tak boleh nak marah/cemburu tak bertempat  sebab ash sendiri juga terdedah dengan internet di opis. Tapi seriously ash dah jarang nak online Facebook. Kalau Blogging and YouTube tu adelah juga. Reason y ash jarang online Facebook sebab ash tak mahu En Hubby berperasangka yang bukan-bukan. Ash tahu kami berdua serupa, panas baran, kuat cemburu jadi ash tak mahu kami bergaduh disebabkan laman sosial.

Di Kampung Halaman En Hubby
Tapi masalahnya En Hubby tak begitu. Mungkin lelaki kurang sensetif dgn hati wanita. Jadi ash selalu was-was bila En Hubby surf internet especially Facebook. Dengar pula di radio Era, "Facebook punca Penceraian Seluruh Dunia.." berderau darah ash. Takut, risau, sedih semua yang Maha Esa tahu. huk huk huk help me.....=(

Tapi ash rasa ash ni je yang ikutkan perasaan. Ash kene belajar kawal diri. Jangan mudah marah / cemburu sebelum selidik. Bukan mksudnye ash xpeduli, still langkah-langkah berjaga-jaga tu tetap di ambil berat. Takpela ash kne percayakan En Hubby. Saat ni la kepercayaan and kesabaran ash sebagai seorang isteri akan diuji betul tak...?? Segala masalah ade penyelesaiannye. Cume cara kita tanganinye betul kan?? Ash perlu berusaha menjaga keharmonian rumah tangga ash sebaiknye. Yosshhh!!!

Anak "angkat" kami
Jadi pada pengguna internet diluar sane tak kira la Facebook, Twitter, Blogger, Youtube gunakan la kelebihan yang ade ni dengan sebaiknye. Jangan la disebabkan 'dunia maya' yang belom pasti lagi dunia realiti kite abaikan. Ingatla orang sekeliling yang tak di mayakan ini.(huhu ape ash nak sampaikan pun tak sure) Semuanye terletak pada diri kite sendiri. Satu tangan menunding pada orang lain, empat lagi jari adalah pada kita !!!

Thanks for Viewing!!!

Wednesday, May 23, 2012

Review by others blogger...

Ash mmg xde mood nk buat keje la ni...yela br pas makan kan...ash pun bce la blog kengkawan yang update blog mereka.....

Tup tup!! ash terpikir......"Aku bace blog orang, agak-agak de ke orang bace blog aku??"

huhu...ash terpikr mcm tu sebab ash tgk blog kengkawan ramai je yg komen...tp blog ash xde pun...kotak komen kosong je....

Dekat chatbox tu de juga la yg singgah tapi adakah die setakat singgah or duk sekejap telek ash punye blog??? Klo die membaca blog ash mengapa die tak tinggal komen ek??

Tu la persoalan yang bermain di minda ash...and then ash terasa mcm dpt jwapan tp still msih bersngkut dengan soalan....ash rasa la mungkin post/entry yang ash post tak menarik minat mereka tuk membaca nya and then komen...lagi satu mungkin ramai yg tak tahu kewujudan blog ash....hurmmm...

Tapi tak pe la...ash menulis tuk meluahkan perasaan dan juga berkongsi dngan semua orang...
So kepada yang membaca dah meninggalkan komen terima kasih byk2....tidak lupa juga pd yg singgah di chatbox ash....Ash akan usaha menarik kan lagi blog ash tuk tatapan anda semua....

Terima Kasih.....Thank you so Much for your support....!!!

Lunch : Tutti Frutti @ Taman Tun Dr Ismail

Hi Tea : Cucur, Pisang Goreng, Popia @ Damansara Perdana
 Thanks for Viewing!!!

Wordless Wednesday | Totally wordless 3#



Checking my fon suddenly jumpa this...

video

Comel giler kan.......

Tuesday, May 22, 2012

Resepi: Sup Daging ala Utara

Apa habaq semua blogger sekalian. Hari ni cheq berubah mood plak tuk berkongsi resepi Sup Daging ala Utara dengan hang pa semua. Bukan pa, sejak berkahwin dengan oghang utara la ni...cheq byk belajaq masak masakan utara untuk En Hubby. Resepi nya semua cheq google ja...ramai ja blogger yang murah hati berkongsi resepi depa. Satu lagi tempat yang cheq suka cuba resepi depa iaitu My Resepi (contoh). Banyak resepi-resepi yang sedap and rugi tak cuba.

Cheq masak pagi tadi tuk bawa bekal ke pejabat dan juga tuk En Hubby tersayang makan tengah hari...hangpa jangan lupa try noh.....


Resepi Sup Daging ala Utara by CikMin

Bahan-bahan:
2 kilo tulang dan 1 kilo daging (cheq guna daging ja, depends on hangpa noh)
*2 biji bwg besar
*10 biji bwg putih
*5 inci halia
-2 inci halia
-2 biji putih
-8 biji bwg merah
2 peket kecil rempah sup
4 inci lengkuas diketuk sekali
2 peket sup bunjut tulang
4 btg daun sup
air secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan (*) dikisar manakala (-) dimayang halus
Additional : Kentang, tomato and kentang (sesuai dengan nasi panas+sambal belacan+Telur masin)

Cara-cara:
1.Tumis bahan2 yg dimayang halus sehingga naik baunyer,kemudian masuk bahan sup,sup bunjut,bahan kisar kacau rata hingga kekuningan.
2.Bancuh rempah sup dgn air dan tumis hingga keluar minyak.
3.Masukkan tulang dan daging hingga keluar airnyer dan hilang warna darahnyer.
4.Keluarkan sup bunjut. Buka ikatan sup bunjut dan blender bahan2 rempah bunjut, dan isi air penuh blender sehingga 3x.
5.Masukkan lengkuas dan batang sup.
6.Tambah air secukupnyer,masak sehingga 2jam atau sehingga daging benar-benar empuk.
7.Setelah daging empuk baru dimasuk garam dan perasa.
8.Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.

*Kalau nak makan dengan sambal kicap pun boleh la buat ikut resepi kat bawah ni, mudah jek.
Blender 30biji cili padi dan 3 ulas bwg putih,campurkan dengan kicap manis

Thanks for Viewing!!!

Tuesday, May 15, 2012

Nano nano...manis masam dan masin....!!!

Ingat lagi pada gula-gula nano nano...gula-gula yang berwarna kuning berjalur oren...hehe bila hisap...manis + masam + masin....huhu terliur la tuh...

jom layan...



Ash pun dah lama tak makan semula gula-gula ni...jarang jumpa huhu tp td singgah 7e so grab satu...teringin...hehehe



Packaging dah berlainan tapi rasa tetap sama...yummmmm....

Thanks for Viewing!!!

CFO dah Kembali!!!

Ash tak sedar sejak bila CFO dah kembali dipasarkan....

CFO tu hape??? adoiyaii nye ponn adoiii...
CFO tu singkatan bagi Grilled Chicken Foldover...wow....my feveret...lama dah menghilang kini kembali...

Ingat lagi dulu wrapper die pakai box mcm Big Mac tu but lebih panjang and rendah sikit masa time ash br msuk keje McD dolu...

credit : google http://limcorp.net/2008/mcdonalds-grilled-chicken-foldover

Sealiran dengan perubahan zaman packaging pun dah berubah...banyak....and ash xde la contohnye k...korang bleh la google sendiri k...

and paling latest mcm bwh ni....ash mkan sampai 2 kali CFO dlm sehari...punye la dah lama tak makan...huhuhu



Sape belom try gi la ke McD k...sedap wehh...!!!!

Thanks for Viewing!!!

Thursday, May 10, 2012

Dedicated song from En Hubby for me...

Sepanjang minggu ni ash memang tak selesa sangat. Sakit-sakit badan, pening kepala, perut krem, emosi pn kurang normal skit...malas...

Tak tahula kenapa...biasala dekat-dekat hari masalah perempuan kan...huhu
Dah la tensi dengan hal-hal 'peknen' ni...huhuhu mcm la masalah besar sangat...dengan ketiadaan rakan-rakan team kerja dengan kerja melambak uissshhhh....klo ash free hair agaknye boleh tgk sehelai-sehelai rambut ash gugur....tak guna Yun Nam Hair Care treatment ash...

So kepada En Hubby la tempat ash mengadu... (ceh wahhh...mcm ko sorg je ade suami...)

En Hubby : Sabar la ye manja... (Start nyanyi...)
                   Telah ku siapakan...satu daerah yang paling sunyi....dalam hati ini untuk kau isi sebagai
                   isteri......Untuk kau penuhi....(lepas tu die tak tahu dah liriknya...hehe)


Ash : Aikk tu je ke??

En Hubby : Lupa la...syg nanti carikan lagu tuh....

Ash : Ok nanti syg carikan...

Hari ini abg berlayar ke Penang...means Outstation la...request lagi...


Lagu nya adalah..............


Tajuk : Permata Untuk Isteri
Nyanyian : Kopratasa
Credit : youtube http://www.youtube.com/watch?v=I0VXW7FoIVA


Genap 6 bulan dah ash menjadi isteri kepada Abdul Rhuzaine, En Hubby... terharu dengar lagu ni...sangat bermakna...

"Abang, terima kasih abang...Sayang berjanji sayang akan sentiasa menyayangi abang dan setia bersama abang....."

"Ya Allah syukur di atas kurniaan-Mu, seorang suami yang meyempurnakan lagi diriku ini....dan aku berharap dia juga begitu...Amin..."

Thanks for Viewing!!!

Mr Bobby in action!!!

Ash belum ada anak tapi ash ade anak kucing yang dah membesar. Umor nye sebaya umor perkahwinan ash...saje bela buat teman...end up dah macam anak ash n En Hubby hehe...we called him Mr Bobby...

Semasa kecil...







Remaja...








Dewasa....i mean now....






Huhu seriously kitorang jaga die dgn penuh kasih sayang...nasib baik warne putih klo belang oren dah macam Garfield dah...huhu...

Thanks for Viewing!!!

Friday, May 4, 2012

I'm so down...down...down...


Just a short entry post from me...today is friday i'm so D.O.W.N...

Reason :
8 out 10 of my newly wed friends already pregnant accept me =(

Sometime....Tensionnn douhh....!!!

But maybe it is not my time yet...i need to be patient and be prepared as prepared as i could.
Chill gurl...kalau ade rezeki nanti adalah kan!!

Thank for Viewing!!!