Monday, July 21, 2014

#Resepi: Kuih Dahlia / Semperit versi bunga

Salam peeps...semalam ash buat Semperit dan malam tadi pula buat Dahlia...Alhamdulillah menjadi. Kedua-dua nya ash gunakan resepi berbeza, walaupun pada hakikatnya keduanya adalah kuih yang sama. Tapi bagi ash kalau dh namanya buat sendiri, baik kita buat yang terbaik kan? berilaha kelainan sikit pada rasanya, bentuk pun dah lain mestilah orang aspect rasa pun berbeza. Ok enough chating and babling. Moh kita ke resepinya.

Gambar pinjam dari blog Duniaku


Resepi Kuih Dahlia

250gm Butter/Marjerin
150gm Gula icing (Ash kurangkan guna dalam 120gm je)
250gm Tepung Gandum
125gm Tepung Jagung
125gm Tepung Kastad
3 biji kuning telur (seeloknya gred A)
1sk esen Vanila
Secubit garam

Ceri/Chocolate chip/Gula manik/Coklat rice sebagai hiasan

Cara membuatnya:
1) Panaskan oven 160C
2) Ayak tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad, ketepikan sebentar.
3) Pukul butter/marjerin bersama gula icing sehingga warna agak pucat/kembang
4) Masukkan kuning telur dan esen vanila, serta garam, gaul sekata.
5) Masukkan tepung yang sudah di ayak, sedikit demi sedikit, uli menjadi doh lembut, agak-agak tak melekat kat tangan. (Jangan terlampau kering ye dohnya nanti susah nak picit dalam acuan)
6) Picitkan bentuk bunga di atas talam pembakar yang sudah di gris dengan butter supaya senang nak di tanggalkan nanti.
7) Hiaskan dengan bahan hiasan yang diminati, dan bakar selama 10-15minit atau sehingga kuih masak.

Simpan didalam bekas kedap udara untuk tahan lama.

Note: ash tak sempat nak snap picture, insyaallah malam ni ash akan snap picture buat tatapan anda. Buat masa ni pinjam dulu picture dari google.

Thanks for Viewing!!!

No comments:

Post a Comment